Trei persoane fără adăpost scriu în „Gazeta străzii“, publicaţie lansată săptămâna trecută, despre lupta lor pentru supravieţuire. Mărturiile celor fără adăpost care au valenţe de scriitori, pictori şi prozatori pot fi citite în ziarul gratuit „Gazeta străzii“.
Valentin Zaharescu (52 de ani), Călin Nicolescu (53 de ani) şi Constantin Prohan (53 de ani) au avut meserii respectabile, însă acum sunt oameni ai străzii. Zaharescu este fost inginer, acum orb, Nicolescu - electronist, iar Prohan, fochist. Cei trei formează o echipă şi lucrează pentru primul ziar al oamenilor fără adăpost, „Gazeta Străzii".
Publicaţia a fost lansată la iniţiativa Serviciului de Ajutor Mobil de Urgenţă, Samusocial. „Articolele reprezintă zvâcnirea artistică a câtorva oameni ajunşi în stradă care au păstrat în minte şi în suflet adevărul şi frumosul. Ziarul se distribuie gratuit în şapte magazine din reţelele Carrefour", a declarat Monica Tăutul, reprezentant al Samusocial. În cele patru pagini de ziar, reprezentând primul număr, cei trei povestesc că viaţa în stradă nu înseamnă libertate, ci o luptă pentru supravieţuire, pentru că singura lor avere o reprezintă doar gunoaiele care încap într-o pungă sau într-un rucsac.
„Jurnaliştii" străzii scriu despre aventurile macabre trăite de către ei. Aceştia îşi scriu de mână articolele, cu creionul, cu ştersături şi mâzgălituri. Psihologul asociaţiei, Costel Logofetopol, duce mai apoi treaba până la capăt: tehnoredactează şi corectează textele.
Inginerul orb scrie fără să se oprească
„Am vrut să spargem nişte tipare, nişte idei preconcepute şi prejudecăţi despre boschetari. Nu suntem toţi la fel. Eu am 30 de ani de muncă la Institutul pentru Tehnică de Calcul, unde am lucrat ca inginer electronist", ne povesteşte cu privirea-n pământ Valentin Zaharescu, care a rămas fără casă în urmă cu un an. Zaharescu