Magistraţii Tribunalului Bihor au continuat astăzi audierile în dosarul Marcelei Gruie, decedată în spital. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bihor în urmă cu câteva săptămâni, după ce Judecătoria Beiuş i-a achitat pe cei doi medici implicaţi.
Medicul cardiolog Ioana Fazekaş a fost audiat astăzi de magistraţii Tribunalului Bihor. Cardiologul a fost chemat, în anul 2006, la Spitalul Beiuş, în timpul operaţiei de cezariană suferită de Marcela Gruie, să ducă aparatura necesară monitorizării pacientei, întrucât sala de operaţii a spitalului nu era dotată cu niciun fel de aparatură medicală.
„Cardiologul a fost chemat de la spitalul nou, cu aparatură de monitorizare. Însă a fost chemat mult prea târziu, când nu s-a mai putut face nimic”, a declarat, astăzi, Dorel Gruie, soţul Marcelei Gruie, cel care îi acuză de malpraxis pe medicii Vladimir Topală şi Radu Scridon, cei care i-au făcut tinerei cezariana.
Ce spun expertizele
De altfel, în expertizele întocmite de colegiile medicilor şi de medicii legişti, după moartea Marcelei, este specificat faptul că sala de operaţii nu era dotată corespunzător. „Complicaţiile rahianesteziei, deşi rare, sunt de mare gravitate şi necesită o pregătire pre, intra şi postoperatorie complexă, mai ales în sensul monitorizării permanente a pacientului şi a aplicării de urgenţă a tratamentului adecvat atunci când apare complicaţia. Această conduită medicală nu s-a aplicat la acest caz, mai ales din cauza dotării precare a secţiei de anestezie - terapie intensivă”, se arată în raportul întocmit de medicul legist Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor.
În schimb, anestezistul Vladimir Topală a spus că nu era nevoie de aparatură în sala de operaţie şi că el supraveghea pulsul pacientei cu mâna. „Atunci, pentru sala de operaţie nu erau necesare pentru anestezie decât instrumentele clasice de supr