Tânăra, născută chiar în timpul sângerosului conflict din Transnistria, a venit la Galaţi pentru a-şi urma visul şi pentru a scăpa de rusificarea forţată.
Profil
Născută: 21 mai 1992-Bender, Transnistria
Studii: Facultatea de Arte, Universitatea Dunărea de Jos
Familie: o soră
Pentru mulţi vorbitori de limbă română basarabeni, întâmplarea de a se fi născut în Transnistria a reprezezentat ghinionul vieţii lor, atât din punct de vedere cultural, cât şi social. Elena Busuioc a venit pe lume chiar în timpul sângerosului război care a zguduit regiunea de la nord de Nistru. Anii de şcoală au reprezentat o luptă continuă cu un sistem care a încercat să îi distrugă moştenirea culturală românească.
„Eram urâţi de o parte din oamenii din jur pentru simplul motiv că vorbim româneşte. În acest moment Transnistria este un teritoriu rusificat, ei cred că acel pământ este al lor şi se comportă ca atare şi este foarte greu să vorbeşti româneşte într-un astfel de loc", a explicat tânăra.
Pentru ea, biletul de ieşire a fost reprezentat de talentul artistic, care i-a permis să vină în România şi să studieze pictura la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.
„Şcoala şi liceul în limba română din oraşul meu natal erau situate în trei încăperi închiriate din cadrul unui internat pentru copii orfani. A fost destul de greu, mai ales pentru noi, care vorbeam româna", a mai spus Elena.
Pentru ea, venirea în România a reprezentat şansa unui nou început, într-o ţară care a acceptat-o imediat şi, cel mai important, o ţară în care se poate exprima în limba maternă.
„Aici am foarte mulţi prieteni. Nu cred că îşi imaginează cineva ce înseamnă să nu poţi să comunici în limba maternă fără ca cineva să se uite urât la tine. Am ţinut foarte mult să vin aici tocmai pentru a scăpa de limba rusă", a po