Târgovişteanul doreşte să deschidă o expoziţie permanentă cu cele peste o sută de aparate de radio, pentru ca tinerii să afle pe viu istoria radioului din România.
Este de fel din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Acolo şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. Ani pe care îi consideră plini de vise şi căldură sufletească. Pasionat de sport, Gheorghe Malancu a participat în adolescenţă la multe competiţii de atletism.
Cu toate astea, nu a urmat o carieră în domeniu. După ce a absolvit liceul cu profil sportiv, a ajuns la Şcoala de ofiţeri – specializarea Finanţe. Repartiţia l-a adus, în 1973, la Târgovişte, unde trăieşte împreună cu familia. Nu s-a rupt însă de orăşelul natal. Merge frecvent la Câmpulung.
Gheorghe Malancu ne-a vorbit cu plăcere despre o altă mare pasiune a sa, care s-a aprins ca o vâltoare în primii ani de pensie. Ne-a uimit cu colecţia sa de aparate radio, unică în judeţ.
„Am prins acest gust încă de când eram copil. Mergeam la casa Pionierului, la cercul de radio-amatorism. Acolo am învăţat să reparat aparate de radio şi televizoare. Acolo, am construit primul meu aparat de radio. Îl am şi acum şi este în perfectă stare de funcţionare”, povesteşte Malancu.
Întoarcerea la plăcerile copilăriei i-a fost insuflată de un coleg de serviciu, de meserie electronist. Aşa a ajuns ca, în numai câţiva ani, să posede o colecţie de peste 100 de aparate de radio.
Şi, ce este mai important, indiferent de vechime, toate sunt în perfectă stare de funcţionare. „Le-am adunat de la prieteni, cunoştinţe. Am mai găsit unele pe internet. Bineînţeles, a trebuit să le restaurez, să le repar.
Nu m-am lăsat până ce nu le-am adus la parametrii normali de funcţionare. Stau şi câte trei-patru săptămâni şi migălesc la câte un aparat de radio. Caut piese de schimb, înlocuitori. Ai o satisfacţie deosebită când, la final, vezi că un ap