"Masele poporului sunt in plina panica din cauza zvonului despre pieirea lumii" - se scria in 1899, cu ocazia venirii cometei care ameninta soarta Pamantului. Cu ocazia unei conferinte sustinute zilele trecute, la Institutul Cultural Roman, scriitoarea Ioana Parvulescu a vorbit despre grijile oamenilor din secolul XIX, griji ce se regasesc si la romanii de astazi: padurile si clima, scumpirea berii, scumpirea vietii, criza.
Asemanari intre ieri si azi
""Ai carte, n-ai parte!" il auzim adeseori, dar exista si la 1897. "Ruina industriei nationale", "Ca la noi la nimenea" - toate acestea se spuneau inca de pe atunci.
Gazetele semanau cu cele de azi. As spune ca este cel mai rau lucru din secolul XIX. Deformeaza realitatea foarte tare, fac politica, isi arunca acuze unii altora, deci gazetarii nu au fost ce trebuia. Erau si din aceia curajosi, care faceau dreptate, dar in general gazetaria nu era chiar ce trebuie.
"Masele poporului sunt in plina panica din cauza zvonului despre pieirea lumii", se scria in 1899, cu ocazia venirii cometei despre care vorbeste si Caragiale. Exact ca acum, cand se tot spune de sfarsitul lumii.
De asemenea, "reclama si scandal". Unul dintre principiile reclamelor: cu cat e scandalul mai mare, cu atat este reclama mai mare. "Padurile si clima", un articol ingrijorat despre soarta padurilor. Scumpirea berii, scumpirea vietii, criza. In 1900 si in 1901 a fost criza si sunt nenumarate astfel de articole.
Reclama la o masina de scris. Este asemanatoare cu o reclama de astazi. "Avantagii: linii absolut drepte, bataie usoara si fara zgomot, cea mai mare putere de patrundere (15-20 copii) Hartia se introduce in modul cel mai simplu. Litere libere si vizibile. Cea mai mare iuteala la scris. Cea mai mare durabilitate. Tastatura mica (28 taste). Greutate usoara (7 kgr.). Forma eleganta." Schimband