Pe lângă alimentarea cu ţigări netimbrate a pieţei interne, contrabandiştii români încep să ţintească pieţele de profil din ţările vest-europene, unde profiturile pe care le pot obţine din valorificarea tutunului de contrabandă sunt semnificativ mai mari faţă de cele din România. Această tendinţă de reorientare a contrabandei este confirmată de un studiu recent al companiei JTI, producător internaţional de ţigări, din care reiese că piaţa neagră a ţigărilor neaccizate din Norvegia şi Marea Britanie este dominată de tutunul sârbesc, adus “via” România”.
Contrabandiştii vor profituri mai mari
Diferenţa substanţială dintre preţul unui pachet de ţigări neaccizat şi cel al unui produs similar vândut legal, deşi le asigură contrabandiştilor români o marjă de profit deloc neglijabilă, nu pare să-i mai mulţumească pe cei organizaţi în filiere de trafic dezvoltate, cu experienţă. Astfel, o parte semnificativă a reţelelor de contrabandă par să se reorienteze în ceea ce priveşte piaţa de desfacere a ţigărilor, în sensul că preferă să-şi vândă marfa în ţările vest-europene, unde pot obţine profituri mult mai mari decât în România.
Logica pe care se bazează această tendinţă de exportare a ţigărilor de contrabandă aduse în România este destul de simplă. În România există, e adevărat, o diferenţă semnificativă între preţul de producere al ţigărilor – aproximativ doi lei pe pachet şi preţul de vânzare – în medie zece lei, diferenţa de opt lei fiind reprezentată de accize şi TVA.
Totuşi, diferenţa dintre preţul de producere şi cel de vânzare al ţigărilor este mult mai mare în statele vest-europene, unde accizele practicate sunt cu mult mai mari. Astfel, dacă potrivit unui studiu recent al companiei JTI, specializată pe producerea şi comercializarea de ţigarete, în Ungaria, Bulgaria şi România preţul de vânzare mediu a