Adrian Severin şi-ar putea pierde imunitatea parlamentară la sfârşitul lunii iunie, în urma cererii de ridicare a acestui privilegiu. O primă audiere privind cazul Severin are loc luni seară la Bruxelles. Între timp, de la producerea incidentului în urmă cu două luni, s-ar zice că deputatul european se află izolat într-o instituţie care înainte de a-i retrage imunitatea, se pare că i-a retras deja încrederea.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
La sfârşitul lunii martie, Adrian Severin era exclus din grupul socialiştilor europeni, al doilea grup ca importanţă din Parlamentul European.
Preşedintele grupului socialist din PE, Martin Schultz, intransigent atunci cu Severin, îşi păstrează şi acum aceeaşi determinare. Pentru el, ceea ce a făcut Adrian Severin şi anume presupusa luare de mită este nu doar imorală, ci pur şi simplu interzisă.
"Este un om izolat. Înainte, el se afla în primele rânduri ale grupului socialist şi a ajuns acum în spatele partidului lui Heider, între Hans-Peter Martin şi Marine LePen. Este locul care i se cuvine", spune Martin Schultz la RFI.
Într-adevăr, Adrian Severin a părăsit un loc de invidiat, aflat în primele rânduri ale Hemiciclului parlamentar, pentru a se regăsi acum în spate sălii, pe locul 758.
Birourile sale, sigilate de securitatea Parlamentului au fost deplasate administrativ atât la Bruxelles, cât şi la Strasbourg. La Bruxelles, etajul şapte al clădirii Altiero Spinelli este cel unde i s-a acordat lui Severin un nou spaţiu de lucru, printre deputaţii euro-sceptici ai Grupului European al Libertăţii şi Democraţiei.
La Strasbourg, biroul său se găseşte la etajul zece al turnului administrativ, între birourile a doi deputaţi italieni de centru-dreapta, o întâmplare cauzată de lipsa de spaţiu.
Câtă influenţă mai are Adrian Severin?
Sebastian Bodu,