Pentru a scăpa de comisioane, tot mai mulţi dintre cei care îşi cumpără o locuinţă preferă să se ocupe singuri de toate procedurile şi să nu mai apeleze la agenţi.Mulţi români aleg să-şi caute o locuinţă pe cont propriu, în dorinţa de a obţine exact ceea ce-şi doresc şi de a face economii. Există însă mai multe riscuri care îi pândesc.
Până în 2008, agenţii imobiliari aflaţi în febra vânzărilor se bucurau de comisioane consistente încasate în urma tranzacţiilor. Acum, când piaţa imobiliară arată cu totul altfel, agenţiile îşi găsesc din ce în ce mai greu clienţi printre proprietarii sau cumpărătorii de imobile.
Numărul de tranzacţii imobiliare a scăzut foarte mult în ultimii doi ani, iar românul care vrea să-şi cumpere un apartament alege să o facă pe cont propriu. Cel puţin din două motive. Să scape de plata comisionului, dar şi din cauza reticenţei faţă de agenţiile imobiliare. În perioada boom-ului imobiliar, acestea şi-au creat o faimă destul de proastă printre clienţii care şi-au dat seama după încheierea tranzacţiei că fie au cumpărat prea scump un imobil, fie au primit mai puţini bani pentru imobilul vândut. Totuşi, scutirea comisionului este principalul factor, dar şi avantaj, care îl determină pe viitorul proprietar să fie propriul său agent.
Sistemul „fără agent"
Un alt motiv care îi convinge pe români să-şi caute o locuinţă pe cont proriu îl constituie amploarea pe care a luat-o sistemul For Sale by Owner pe piaţa românească în ultimii ani. Mai exact, site-urile de specialitate, care pun în legătură directă vânzătorii şi cumpărătorii de imobile. De exemplu, MagazinulDeCase.ro, una dintre companiile care aplică sistemul For Sale by Owner, a înregistrat în luna aprilie peste 170.000 de căutări în rândul celor care doreau să-şi cumpere sau să-şi închirieze o locuinţă, potrivit Alexandrei Spirescu, marketing manager în cadrul firme