Industriaşii de ţigarete din ţara noastră ar putea să-şi procure tutunul de pe piaţa internă în doar câţiva ani, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care ne-a spus că România ar putea deveni, în doi-trei ani, exportator de tutun: "România are posibilitatea să producă toate cele cinci tipuri de tutun la cea mai bună calitate. De aceea, ne interesează ca fermierii români să producă tutun. În doi-trei ani, am putea să nu mai fim importatori de tutun. Mai mult decât atât, am putea deveni o ţară exportatoare de tutun".
Ministrul de resort ne-a precizat că, până în anii 1994-1995, în ţara noastră erau cultivate circa 35.000-36.000 de hectare de tutun, în prezent suprafaţa cultivată cu această plantă fiind de aproximativ 1000 de hectare. Potrivit lui Valeriu Tabără, fără o concurenţă neloială, în prezent am putea cultiva 10.000-15.000 de hectare de tutun.
"Culturile de tutun au fost distruse de interese obscure", ne-a subliniat ministrul Tabără, adăugând că industria tutunului ar trebui să func-ţioneze fără blocaje. În acest sens, a fost întocmit un proiect pentru organizarea unui Comitet Interministerial pentru coordonarea activităţilor din sectorul tutunului şi produselor procesate din tutun şi a activităţilor conexe acestora.
Acest organism consultativ care va funcţiona pe lângă Secretariatul General al Guvernului va fi alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Minis-terului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Departamentului pentru Afaceri Europene şi Consiliului Concurenţei.
Deşi marii producători de ţigarete de pe piaţa noastră s-au arătat nemulţumiţi că nu au fost incluşi în acest comitet, ministrul Agriculturii ne-a spus