"Romania era in randul lumii, era luata in seama ca toate celelalte state europene. Faptul ca Romania era in randul lumii este confirmat si in romanul lui Jules Verne - "De la Pamant la Luna", a explicat scriitoarea Ioana Parvulescu, in cadrul unei conferinte desfasurate zilele trecute la Institutul Cultural Roman. Ce aveau in plus romanii de secol XIX fata de cei de azi: oamenii politici afisau hotarare in poze (nu era obiceiul de a afisa o figura triumfalista), nu exista inca moda de a triumfa inainte de a incepe, oamenii luau de devreme viata in serios ("secolul XIX a fost secolul tinerilor"), erau atenti cu banii publici si neatenti cu banii proprii.
"Urarea din Caragiale era "Sa fiti sanatosi si veseli!", pentru ca in secolul XIX sanatatea era o mare problema (nu existau antibiotice, se murea de tuberculoza s.a.m.d.) si veselia era de la sine inteleasa. Astazi, lucrurile s-au inversat: medicina a avansat, in schimb veselia ni s-a cam "imbolnavit". Nu mai radem cu aceeasi usurinta cu care radeau ei".
Inversarea raportului "regula-exceptie": ceea in secolul XIX era regula, a devenit astazi exceptie; ceea ce in secolul XIX era exceptie, a devenit astazi regula.
"In anul nasterii lui Borges, la sfarsitul secolului al XIX-lea, un anume domn Bunescu a facut o fantana, pentru ca oamenii insetati sa isi potoleasca setea. Ea se afla la Namaiesti, langa Campulung [n.r. click mai sus pe fotogalerie]. Si ne arata ca oamenii de secol XIX nu erau preocupati doar sa critice, sa vada numai defectele, raul. In locul a 100 de guri care sa critice, ei puneau doua maini care faceau macar un lucru bun pentru contemporanii lor.
Adeseori, cand pierdeau pe cineva drag, obiceiul oamenilor de secol XIX era sa puna in loc ceva pentru bucuria multor necunoscuti. Asa este aceasta fantana. Majoritatea erau oameni buni, "bunesti", pentru ca aseme