Ediţia a patra din programul "Prima casă", în care statul a redus la 50% garanţia pentru creditele ipotecare vândute, a ajuns la un plafon de 1,2 miliarde de euro, în condiţiile în care 11 bănci s-au arătat interesate să participe.
Relansarea programului se amână însă, pentru că bancherii încă aşteaptă publicarea protocolului de colaborare cu Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM, instituţia care administrează garanţiile oferite de stat şi nu au mers la BNR pentru a obţine avizul pe noile produse de creditare.
"Până în prezent 11 bănci, reprezentând peste 80% din volumul portofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de a participa la continuarea programului", au precizat la sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii Fondului.
De la startul programului, în vara lui 2009, statul a acordat garanţii de 1,5 miliarde de euro. Băncile interesate să participe la ediţia a patra trebuie să accepte reducerea garanţiei la jumătate pentru creditele deja vândute, urmând să utilizeze plafonul astfel eliberat pentru a acorda în continuare împrumuturi, garantate de stat tot în proporţie de 50%.
Bancherii trebuie să obţină de la BNR avizul pentru norme noi de creditare, care să înglobeze condiţiile diferite impuse de cerinţele Guvernului pentru ediţia a patra a programului. Problema este nivelul neuzual de mic al avansului - 5%, în condiţiile în care statul nu mai garantează integral suma.
Băncile nu au nevoie de contractul-cadru pentru a rescrie normele de creditare
Reprezentanţii Fondului au precizat la sfârşitul săptămânii trecute că bancherii pot să obţină avizul de la BNR pentru normele noi de creditare şi înainte de semnarea protocolului-cadru. Explicaţiile au venit ca reacţie la afirmaţia preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, care a arătat joia trecută că bancherii aşteaptă publicarea protocolului, as