Lansat la sfârșitul lunii trecute, noul Cod al muncii, pe care PwC România, alături de mulți alți exponenți ai mediului de afaceri, l-a salutat încă din stadiul de proiect, își arată deja efectele pozitive. Potrivit informațiilor venite de la autorități, în primele două săptămâni din luna mai a fost înregistrat un număr semnificativ de contracte de muncă la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
Pe de altă parte, prevederilor mai drastice ale noului Cod al muncii li s-au adăugat și agresivitatea sporită a inspecțiilor de muncă. Din informațiile noastre, numărul și rigurozitatea inspecțiilor de muncă a crescut în ultima perioadă. Creșterea numărului de contracte de muncă înregistrate și, implicit, a numărului de contribuabili la sistemul asigurărilor sociale este o veste bună, ținând cont de faptul că România se confruntă cu un deficit structural semnificativ între numărul contribuabililor la sistemul de asigurări sociale și beneficiarii acestuia, iar, în ultimii trei ani, România a pierdut nu mai puțin de 700.000 de salariați cu contracte de muncă.
Însă reforma începută prin adoptarea noului Cod al muncii trebuie dusă mai departe. Flexibilizarea raporturilor de muncă trebuie să meargă mână în mână cu un nou regim fiscal al muncii, unul care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă și să nu discrimineze în mod negativ munca în raport cu capitalul sau proprietatea. Reforma în acest domeniu a fost începută la sfârșitul anului trecut, când s-a decis introducerea declarației unice privind contribuțiile sociale.
Nu trebuie uitată nici decizia de plafonare din 2011 a bazelor de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale. Ar trebui însă avută în vedere și reducerea acestui plafon, în așa fel încât mai mulți angajați să beneficieze de această măsură, ceea ce ar determina creșterea numărului de raporturi de muncă încheiate cu forme legale. Mai mu