Monarhiile din Golf au anunţat duminică "suspendarea" medierii lor în criza din Yemen, după refuzul preşedintelui Ali Abdallah Saleh de a semna planul lor de ieşire din criză, relatează AFP, citat de Mediafax.
Într-un comunicat dat publicităţii de Riyad, la încheierea unei reuniuni pe tema situaţiei din Yemen, miniştrii de Externe din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf au anunţat că au "hotărât să îşi suspende iniţiativa, în absenţa unor condiţii propice" reuşitei medierii.
Această măsură survine în contextul în care preşedintele Saleh a refuzat, duminică, să semneze un acord asupra unei tranziţii a puterii în Yemen, parafat, cu o zi înainte, de opoziţie, dar şi de partidul prezidenţial şi de aliaţii săi, în prezenţa secretarului general al Consiliului, Abdellatif Zayani.
Miniştrii şi-au exprimat speranţa, în comunicat, că Saleh va semna "rapid" acest acord, care oferă "cel mai bun mijloc posibil pentru ieşirea din situaţia actuală" din Yemen.
Yemenul se confruntă cu o contestare populară a regimului lui Saleh, aflat la putere de 33 de ani, pe care-l acuză de nepotism şi corupţie. În revolte au fost ucise 181 de persoane, potrivit unui bilanţ al AFP.
Monarhiile din cadrul Consiliului îşi exprimă "îngrijorarea profundă" faţă de evoluţia situaţiei din Yemen şi fac un apel la cetăţenii acestei ţări să dea dovadă de "răbdare şi înţelepciune", pentru a evita o "catastrofă care ar putea lovi" ţara, potrivit comunicatului.
De asemenea, miniştrii şi-au exprimat regretul cu privire la "încercuirea Ambasadei Emiratelor Arabe Unite (EAU) la Sanaa", de către susţinători înarmaţi ai regimului lui Saleh, duminică, în timp ce în interior avea loc o reuniune a miniştrilor de Externe ai ţărilor din cadrul Consiliului, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), în cadrul continuării eforturilor cu privire la acordul asupra tranziţiei.
Aceşti