Cei 1.000 de elevi ai Colegiului Naţional „Ion Maiorescu“ din Giurgiu urmează cursurile de mai bine de trei ani în fostul internat, în săli de clasă a căror suprafaţă este de 35 de metri pătraţi. Un milion de euro îi desparte pe liceenii de la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu“ de condiţiile normale de a învăţa. În timp ce autorităţile i-au uitat complet, elevii nu se opresc să facă performanţă.
E mijlocul săptămânii, trecut de ora 13.30, iar o parte din elevi se pregătesc să plece acasă. Au terminat cursurile. Pentru alţii însă abia începe o nouă zi de şcoală. Urcăm cele două trepte de la intrare, dar un foşnit ne face să ne ridicăm privirea. Ne oprim un moment. Erau drapelele, care tronau deasupra intrării în şcoală şi fluturau în vânt. În dreapta acestora, mult mai vizibil, atârna un afiş, pe care scria cu litere de-o schioapă: "Vrem o şcoală, nu palat. Vrem liceu, nu internat!". Intrarea îngustă în fostul internat, acum sediul Colegiului Naţional „Ion Maiorescu" din Giurgiu, dă într-un hol la fel de puţin spaţios, înţesat ochi de copii. De aici se ajunge în biroul directorului şi la contabilitate.
Vezi pe forbes.ro o galerie foto cu şantierul de la Colegiul Ion Maiorescu din Giurgiu
Interiorul fostului liceu "găzduieşte" acum doar molozul
Elevii nu au unde altundeva să aştepte intrarea în clase. Din lipsă de spaţiu, folosesc inclusiv scaunele destinate musafirilor, aflate la intrarea în biroul directorului. Dar nu sunt trişti: s-au obişnuit cu această situaţie. Mulţi dintre ei doar de aceste condiţii au avut parte de când se află la liceu.
De trei ani, mai exact din anul 2008, Colegiul Naţional „Ion Maiorescu", o clădire de patrimoniu, fondată în urmă cu 142 de ani de Carol I se află în proces de consolidare şi renovare. Lucrările ar fi trebuit să se termine anul trecut, iar elevii să înveţe, din nou, în clădirea-emb