Listarea titlurilor deţinute de statul român la Romtelecom, o afacere care ar putea aduce un miliard de euro pe Bursa de la Bucureşti, este blocată de prevederile din contractul de privatizare prin care grupul elen OTE a devenit în 2003 acţionarul majoritar al celui mai mare operator de telefonie fixă, spune Marius Fecioru, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
"Nu am ieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", declară Fecioru, care precizează că fără un răspuns de la Atena procesul de vânzare e îngheţat. "Grupul elen are drept de preemţiune. Preferinţa noastră rămâne pentru listare, este cea mai transparentă procedură de vânzare", adaugă Fecioru.
"Contează doar ce face nu ce spune guvernul. Statul arată că nu are niciun interes să listeze acţiunile pe bursă", declară însă Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital.
"Statul are o lege din 2005 care prevede că trebuie să listeze toate deţinerile de la Fondul Proprietatea, dar face tot ce poate să amâne procedurile pentru a proteja camarila politică, care are contracte cu aceste firme. Dacă firmele ar fi listate, atunci aceste contracte ar deveni publice şi nu ar mai fi posibile", declară Beze. "Dacă toate acţiunile statului ar fi fost listate din 2005, România ar fi arătat altfel acum".
Statul român a anunţat la finele anului trecut că vrea să vândă pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, o tranzacţie estimată de oficialii MCSI la 1 mld. euro, dar afacerea nu poate merge pe bursă pentru că OTE nu a răspuns până acum Bucureştiului dacă vrea să cumpere acţiunile statului român sau dacă este de acord cu listarea.
De la finele lunii noiembrie 2010, când MCSI a anunţat că a cerut OTE să prezinte o ofertă de preţ pentru titlurile Romtelec