La un an de la erupţia vulcanului islandez Eyjafjoell, care a paralizat traficul aerian din întreaga Europă, Islanda se confruntă cu o nouă erupţie vulcanică. De această dată, vulcanul Grimsvoetn, cel mai activ din ţară, a declanşat un imens nor de fum, fapt ce a cauzat închiderea spaţiului aerian de pe teritoriul Islandei.
Astfel, în cursul zilei de ieri, reprezentanţii autorităţilor aeroportuare islandeze au declarat închiderea spaţiului aerian. "Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional, se închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat, pentru AFP, Hjordis Gudmundsdottir, purtătoarea de cuvânt a Isavia, autoritatea care se ocupă de aeroporturile islandeze, relatează mediafax.ro.
Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull din sud-estul Islandei, a intrat în erupţie sâmbătă, potrivit Institutului meteorologic islandez. Grimsvoetn este vulcanul cel mai activ din ţară, cu nouă erupţii în perioada 1922-2004.
Erupţia a generat un imens nor de fum, care ieri, în jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora României), se ridica la o altitudine de "cel puţin 17 kilometri, poate puţin mai mult", potrivit lui Einar Kjartansson, geofizician la institutul de meteorologie. Sâmbătă seara, acest nor se ridicase la aproape 20 de kilometri, potrivit institutului.
Perturbarea traficului aerian internaţional este puţin probabilă
Erupţia vulcanului Grimsvoetn nu ar trebui să perturbe traficul aerian aşa cum s-a întâmplat în 2010 în cazul vulcanului Eyjafjöll, a apreciat, ieri, un specialist al Institutului meteorologic islandez.
"Nu cred că va avea acelaşi efect ca Eyjafjoell, pentru că cenuşa nu este la fel de fină", a declarat pentru AFP geofizicianul Gunnar Gudmundsson.
"Nu cred că va avea multe efecte asupra zborurilor internaţionale, nici că va determina închiderea unor aeroporturi în străinătate", a adăuga