Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Centrul „Focus” au lansat programul. „Alertă răpire copil”
Acesta reprezintă un mecanism prin care populaţia este informată şi rugată să colaboreze cu autorităţile în cazul răpirii sau dispariţiei unui minor. Mecanismul va deveni funcţional începând cu luna iunie.
„Programul se desfăşoară pe principiul informării la 360 de grade şi are drept scop sensibilizarea cetăţenilor în cazul în care un copil este răpit. În acest moment suntem la faza de informare” a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” şeful Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Giurgiu, Adrian Voiculeţ.
Acesta susţine că până în luna iulie, programul va fi mediatizat în toate şcolile şi liceele din judeţ, printre primele „beneficiare” fiind instituţiile de învăţământ din localităţile Ghimpaţi, Călugăreni, Slobozia şi Oinacu.
Adrian Voiculeţ a subliniat faptul că IPJ Giurgiu va împărţi pe durata campaniei aproximativ 1.000 de flyere şi broşuri şi 500 de postere.
Ultimele răpiri datează de la Revoluţie
Conform reprezentanţilor poliţiei, ultimele răpiri de copii la nivel judeţean au avut loc în urmă cu aproximativ două decenii. „În judeţul Giurgiu, ultimele răpiri au avut loc înainte de Revoluţie şi se datorau divorţurilor. Nemulţumiţi de faptul că instanţa a decis să încredinţeze minorii partenerului de viaţă, unii dintre părinţi îşi răpeau copiii” susţine Adrian Voiculeţ.