Ferească Domnul să te îmbolnăveşti în România. Poţi să mori de la o răceală, de la un picior rupt, de la o sinuzită. Femeile care nasc riscă la fel de mult ca un jucător la ruleta rusească.
Nimeni nu mai poate garanta nimic. O fată de 14 ani a murit la Timişoara, din cauza unei sinuzite. Copilul s-a simţit rău şi s-a dus la cabinetul medical din comuna Liebling. Medicul i-a făcut o injecţie cu calmante, apoi a trimis-o acasă, unde copilul a leşinat şi a intrat în comă. În halul acesta a ajuns la Spitalul Judeţean. Nimeni nu poate spune acum ce se întâmpla dacă medicul din comună realiza gravitatea situaţiei şi o trimitea urgent la spital.
Medicul a fost în eroare când a crezut că durerile fetei sunt provocate doar de menstruaţie şi acum trebuie să trăiască cu asta pe suflet. Părinţii cer o anchetă. Va fi încă un dosar fără rezultat.
Cazul mi-a adus aminte de un altul, mai vechi. Un tânăr cu afecţiuni psihice a făcut ocluzie intestinală şi a ajuns la Spitalul Municipal în stare gravă. Spunând că e „nebun", medicii nu s-au deranjat să-l consulte atent. L-au trimis la clinica de psihiatrie, unde i s-au administrat calmante. Abia când a ajuns să vomite fecale au realizat medicii că e ceva grav cu el. A fost dus urgent la Spitalul Judeţean, dar a murit pe masa de operaţie. Mama mortului se judecă degeaba cu sistemul.
Săptămâna trecută Adevărul de Seară Arad a relatat despre o altă tânără, de 17 ani, care a murit la naştere. Se simţea bine la internare. A fost „externată" cu certificat de deces. Ea şi copilul din pântece. În Oradea s-a ajuns la demonstraţii de stradă după ce un tânăr, dus la spital cu o banală fractură, a murit în mod ciudat. La Reşiţa doi medici din Spitalul Judeţean sunt judecaţi pentru ucidere din culpă, după ce o gravidă şi-a pierdut viaţa.
Numărul cazurilor în care doctorii au ajuns să fie ciocli şi spitalele pompe funebr