ANAF reaminteşte contribuabililor, persoane impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA), principalele prevederi legale referitoare la perioada fiscală a TVA, care determină exigibilitatea acesteia.
Ce trebuie să ştiţi!
Perioada fiscală a TVA este reglementată de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) şi punctul 80 din normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, informează contabilul.ro.
Perioada fiscală este luna calendaristică. Prin excepţie de la această prevedere perioadă fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează pe bază cursului de schimb comunicat de Bancă Naţională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu excepţia situaţiei în care persoană impozabilă a efectuat în cursul acestuia, una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
Persoana impozabilă care se înregistrează în cursul anului trebuie să declare, cu ocazia înregistrării conform art. 153 CF, cifra de afaceri pe care preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Dacă cifra de afaceri estimată nu depăşeşte plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, persoană impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării.
Întreprinderile mici care se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 153 CF în cursul anului, trebuie să declare cu ocazia înregistrării cifra de afaceri obţinută, recalculată în baza a