Voci alarmiste şi anonime spun că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „va fi la fel de febrilă ca o glaciaţiune", dacă instituţia ar permite tranzacţiile cu acţiuni listate prin mecanismul OTC, în afara pieţei BVB. Dimpotrivă, SIF Moldova a surprins cu o scrisoare către BVB care cere modernizarea pieţei, inclusiv prin OTC.
Băncile şi intermediarii marilor investitori străini care tranzacţionează la Bursa din Bucureşti presează Grupul BVB să accepte tranzacţiile de tip OTC (over the counter sau, în traducere colocvială, "pe lângă tejghea"). Tranzacţiile OTC sunt negociate direct între părţi şi ocolesc Bursa, deşi vizează acţiunile care sunt listate la Bursă. Tranzacţiile ar trebui doar raportate la Depozitarul Central, care operează transferul de proprietate şi decontarea acţiunilor. Depozitarul Central face parte din Grupul BVB.
Teama celor care nu doresc tranzacţiile OTC este că marii investitori vor migra dinspre piaţa BVB către OTC , iar valoarea tranzacţiilor (lichiditatea) ar scădea dramatic pe piaţa BVB.
Tocmai de aceea poziţia SIF Moldova a fost surprinzătoare, căci performanţele societăţilor de investiţii financiare (SIF) depind de o lichiditate suficient de mare ca să asigure mobilitatea acţiunilor din portofoliile lor. Răspunsul conducerii BVB la scrisoare a fost un constituirea unui „grup de lucru" informal, care de fapt va stabili condiţiile care să împace şi pe cei care vor şi pe cei care se tem de OTC.
Teama se biziue pe argumentul că acţiunile cele mai susceptibile să facă obiectul tranzacţiilor OTC sunt tocmai cele 10 – 15 cele mai căutate titluri, care fac aproape toată lichiditatea bursei (volumul şi valoarea tranzacţiilor). „Lichiditatea la Bursa din Sofia a scăzut cu 40% după introducerea tranzacţiilor OTC", a declarat Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru Money.ro.
Problema este că acţiona