Guvernele federale din SUA s-ar putea confrunta în următorul an fiscal cu deficite cumulate de 112 miliarde de dolari, ceea ce forţează state precum Pennsylvania, Ohio, New Jersey sau Michigan să preseze oraşele de mici dimensiuni, care au propriile bugete, să împartă mai mult între ele serviciile şi să se restructureze pentru a reduce costurile şi îmbunătăţi eficienţa, scrie Bloomberg.
În Pennsylvania, un politician democrat a introdus anul trecut un proiect de lege care cere restructurarea a 2.652 de orăşele, din care 30% au o mie sau chiar mai puţini locuitori. Autorităţile locale şi locuitorii se opun însă ideii de a ceda controlul.
"Mulţi dintre ei ştiu în sufletul lor că aceasta este ceea ce trebuie făcut, însă le este frică să abordeze politic această problemă", a spus Thomas Caltagirone, un politician democrat.
În Ohio, guvernatorul statului a sugerat formarea unui consiliu bipartit care să analizeze consolidarea oraşelor şi să documenteze eventualele beneficii. "Dacă nu poţi arăta că este ceva de câştigat, nu vei reuşi nimic", a spus guvernatorul.
La rândul său, guvernatorul statului Indiana a propus eliminarea celor peste 1.000 de consilii locale comunale, caracterizându-le ca fiind "venerabile, dar depăşite". Această măsură ar genera economii de două milioane de dolari pe an.
Autorităţile locale împart deja între ele serviciile, iar ideea că mai mare înseamnă mai ieftin şi mai eficient este un mit, a afirmat Matthew DeTemple, directorul Asociaţiei Comunelor din Ohio. Acest stat are aproape 3.700 de entităţi administrative locale, incluzând sate cu mai puţin de 27 de locuitori. În New Jersey, guvernatorul Chris Christie se foloseşte de presiunile financiare pentru a uni structurile administrative mici. El speră că prin creşterea impozitelor pe proprietate va forţa unele din cele 566 de municipalităţi şi 591 de districte şcol