Opozitia yermenita a decis sa intensifice apelurile cu privire la demisia lui Ali Abdullah Saleh. De asemenea, oficialii de la Washington si Bruxelles cer demisia presedintelui yemenit. Cu toate acestea, ziua de luni a fost marcata de violente pe tot cuprinsul tarii. Sase oameni si-au pierdut viata si alti 39 au fost raniti in Sanaa, informeaza AFP.
Ciocniri violente au avut loc, luni, in Sanaa, intre politie si sustinatorii liderului tribal Sheikh Sadek al-Ahmar. Sase protestatari au fost ucisi si alti 39 au fost raniti, potrivit martorilor citati de AFP.
Pe frontul diplomatic, Statele Unite ii cer lui Saleh sa gaseasca o solutie pentru "iesirea din impas". "Saleh trebuie sa actioneze si sa rezolve aceasta situatie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Oficialii Uniunii Europene au declarat ca Saleh trebuie sa renunte la putere "imediat", avertizand ca, in caz contrar, UE isi "va reconsidera politica fata de Yemen".
Franta a condamnat comportamentul lui Saleh, descriindu-l drept "iresponsabil si inacceptabil", in timp ce oficialii sauditi sunt de parere ca transferul de putere trebuie realizat "cat mai curand cu putinta".
Presedintele Ali Abdullah Saleh a refuzat din nou, duminica, sa renunte la conducerea Yemenului, considerand ca plecarea lui ar provoca tarii un razboi civil. Intr-un discurs televizat, presedintele a mai precizat faptul ca parasind functia ar da prilejul militantilor al Qaeda sa umple golul politic si de securitate si numai opozitia ar fi responsabila atunci pentru varsarile de sange.
"Singura noastra optiune este sa intensificam revolta pasnica. Vom continua sa strangem latul in jurul regimul, in incercarea de a-l sufoca. Regimul isi doreste sa impinga lucrurile spre violenta, insa nu va reusi sa conduca tara spre razboi", a declarat Muhammad Qah