La vârsta de 16 ani, adolescenta din Prepeliţa, Sângerei, a decis să vină la Chişinău pentru a practica Kyokushinkai. Cristina Crigan practică acest sport de la 11 ani.
Interesul pentru acest sport i se trage de la celebrele tehnici de luptă pe care le prezintă în filme Jackie Chan. Măiestria actorului de la Hollywood au determinat-o pe tânără să aleagă un sport mai puţin feminin.
Astfel, în anul 2000 Cristina a venit la Chişinău pentru a se înscrie la una din federaţiile de karate. Deşi mama era categoric împotrivă, fiindcă se temea de posibile accidentări în sala de lupte, tatăl fetei a susţinut ideea.
"Tatăl meu a fost cel care m-a ajutat să găsesc clubul în care mă antrenez şi în prezent. Ţin minte că l-a rugat pe antrenor să facă un bun sportiv din mine", îşi aminteşte Cristina. A început antrenamentele într-o grupă de 25 de băieţi, fiind una dintre puţinele fete.
FĂRĂ ŞANSE LA ÎNCEPUT
Aurel Condrea, antrenorul luptătoarei, povesteşte că în primii doi ani nu a observat nimic deosebit în discipolă: "A venit timidă. Deşi din start era o elevă stăruitoare, cu greu făcea faţă cerinţelor, abia peste doi ani a început să prezinte rezultate bune".
După patru ani de muncă asiduă, Cristina a participat la Campionatul Europei de Karate Kyukoshinkai din Bulgaria (2004) şi a reuşit să cucerească bronzul, acesta fiind unul dintre cele mai importante trofee ale sportivei.
NU-I ECLIPSEAZĂ FEMINITATEA
Acum moldoveanca este deţinătoarea centurii negre şi are gradul de 1 Dan, deosebit de prestigios în stilul de karate pe care-l practică. Ea este una dintre cele două fete din Republica Moldova care deţin aceste centuri, cu dreptul de a deveni antrenoare.
Fetele care pledează pentru artele marţiale tind să devină mai frumoase şi evită să-şi etaleze forţa. Cristina Crigan spune că, deo