Preşedintele american, Barack Obama, îşi începe luni, 23 mai, o vizită în Europa, ale cărei etape sunt Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Polonia. În Franţa, şeful Casei Albe va participa pe 26 şi 27 mai la o reuniune la vârf a grupului G8, organizată la Deauville. Observatorii constată că această vizită a lui Barack Obama în Europa este neobişnuit de lungă. Obama a ajuns deja în Irlanda.
Nu este întâmplător faptul că preşedintele american şi-a rezervat mai mult timp de data aceasta pentru vechiul continent. De când s-a instalat la Casa Albă în 2008, Barack Obama s-a cam dovedit nepăsător faţă de pe europeni, cel puţin acesta este reproşul care i se formulează în diferite capitale euopene. Or, Barack Obama vrea să demonstreze acum că acest reproş nu-şi are rostul. "Date fiind valorile pe care le avem în comun, Europa este partenerul nostru esenţial", a declarat un demnitar din anturajul preşedintelui american.
Un lucru este sigur, în acest moment s-au adunat multe subiecte pe care Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii trebuie să le abordeze: pe agenda discuţiilor vor figura revoltele din lumea arabă şi angajamentul NATO în Libia, situaţia din Orientul Apropiat şi viitorul parteneriatului transatlantic, numirea unui nou director în fruntea Fondului Monetar Internaţional şi criza economică mondială, Afganistanul şi planul de ajutorare economică a ţărilor arabe în vederea stimulării tranziţiei spre democraţie.
La Dauville, Barack Obama va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cu cel rus, Dmitri Medvedev şi cu premierul japonez, Naoto Kan.
Barack Obama a participat duminică la Washington la Congresul principalului lobby pro-israelian din Statele Unite şi a afirmat că se va opune oricărei tentative de izolare a Israelului în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. El a ţinut să dea asigurări Israelului