BNR le cere bancherilor să transmită cât mai urgent situaţiile financiare pentru anul 2010 întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS ).
În mod tradiţional, băncile fac raportări la BNR după standardele locale de contabilitate (RAS), în timp ce faţă de acţionarii străini se foloseşte formatul IFRS. Din 2012 şi raportările pe plan local se vor face însă după standardele internaţionale, iar BNR şi Ministerul Finanţelor fac acum analize pentru a evalua impactul trecerii la noile standarde, în pregătirea tranziţiei.
"În prezent, Ministerul Finanţelor şi BNR analizează situaţiile financiare ale băncilor la 31.12.2009 întocmite în conformitate cu IFRS, pentru a încerca să evalueze impactul pentru bănci al aplicării IFRS începând cu 2012. Întrucât datele obţinute şi concluziile la care s-a ajuns numai pe baza acestor situaţii nu sunt concludente, conducerea MFP şi conducerea BNR au decis ca analiza să se extindă asupra situaţiilor financiare la 31.12.2010", potrivit unei scrisori transmise bancherilor.
BNR şi Finanţele vor ca situaţiile financiare aferente anului trecut, cu termen de depunere 30 iunie, să fie transmise "cât mai urgent, în măsura în care este posibil" pentru a permite extinderea analizei şi pe datele anului 2010 şi pentru accelerarea procesului de luare de către Ministerul Finanţelor a deciziei privind regimul fiscal al aplicării IFRS începând cu 2012 şi, în principal, privind regimul fiscal al provizioanelor.
Principala diferenţă apare la nivelul provizioanelor, întrucât standardele locale sunt mai dure în tratarea creditelor neperformante. Odată cu trecerea la IFRS, băncile ar putea să înregistreze venituri importante din eliberarea de provizioane, ceea ce ar conduce şi la obligaţia de a plăti impozite mai mari, punând astfel presiune pe lichidităţi.
BNR a discutat cu reprezentanţii F