Decizia asupra datoriei Greciei va avea efecte și asupra leului. În cazul în care datoriile vor fi restructurate, euro și monedele naționale din regiune vor fi afectate și, implicit, se vor deprecia. Dacă restructurarea va fi mai „blândă”, atunci leul va avea mai puțin de suferit.
Teama piețelor financiare față de datoria publică a Greciei a revenit în prim plan odată cu apariția discuțiilor referitoare la măsurile ce urmează a fi luate. Cum șeful FMI urmează a fi numit, investitorii se întreabă ce se va alege în următoarea perioadă pentru datorie, variantele fiind de restructurare puternică, ceea ce se traduce prin pierdere pentru creditori, sau de împingere a datelor scadente.
„Varianta blândă ar însemna prelungirea scadențelor pentru împrumuturile deja acordate. Unii oficiali europeni au părut de acord cu această variantă, însă Banca Centrală Europeană s-a opus cu fermitate, amenințând cu retragerea sprijinului acordat băncilor grecești”, spune Victor Safta, directorul sucursalei X-Trade Brokers. „Cealaltă variantă, cea a unei restructurări dure, ar însemna că cei care au împrumutat deja Grecia nu și-ai mai recupera în întregime împrumuturile, iar o asemenea mișcare au avea efecte negative importante asupra monedei europene”, completează Victor Safta. Pe lângă BCE și agenția de evaluare Fitch a „turnat gaz pe foc”, după ce a redus, vineri. ratingul Greciei cu trei trepte și a anunțat că o prelungire a maturităților ar fi echivalată cu un default (adică cu o imposibilitate a efectuării plăților, situație în care Grecia oricum este chiar dacă nu recunoaște încă).
Problema zonei euro este și mai mare din cauza Italiei, care a evitat până în prezent atenția speculatorilor în căutare de vulnerabilități, dar ar putea intra pe lista acestora, conform analiștilor X-Trade. Agenția S&P a schimbat perspectiva de rating de la stabilă la negativă, păstrâ