Gândacii de bucătărie, cele mai comune şi cele mai prezente insecte în multe case - pot fi responsabili de numeroase boli umane, la fel şi unele mijloace chimice de combatere a acestora, a stabilit un grup de cercetători americani de la Universitatea Columbia, potrivit revistei Raut, citată de Agerpres.
Astfel, după cum arată rezultatele unor studii de specialitate, un pericol major îl reprezintă diferitele spray-uri chimice, extrem de răspândite, de combatere a gândacilor de bucătărie. S-a dovedit că acestea pot fi considerate o sursă a astmului, precum şi a altor boli respiratorii, îndeosebi la copii.
În cursul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au examinat starea de sănătate a copiilor din New York care locuiesc în zone în care gândacii de bucătărie se întâlnesc frecvent în mod tradiţional şi în zone în care aceste insecte sunt extrem de rare.
A rezultat că băieţii şi fetele ai căror părinţi au recurs la insecticide au manifestat sensibilitate la diferite tipuri de alergeni, inclusiv la cei care cresc riscul de astm. În total, la acest experiment au participat 239 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 8 ani.
După cum menţionează profesorul Matthew Perzanowski, sub a cărui îndrumare a fost realizată cercetarea, la copiii în ale căror case nu existau gândaci de bucătărie nivelul de sensibilitate la alergeni (gândaci, acarieni, şoareci, pisici) era de 10,8%, în timp ce în cazul celui de-al doilea grup de copii, acesta se ridica până la 23,7%. Ca rezultat, creşte şi riscul unor diferite forme de reacţii negative ale organismului uman, indică omul de ştiinţă menţionat.
Gândacii de bucătărie, cele mai comune şi cele mai prezente insecte în multe case - pot fi responsabili de numeroase boli umane, la fel şi unele mijloace chimice de combatere a acestora, a stabilit un grup de cercetători americani de la Universitatea Columbia, potrivit revis