După criza alimentară mondială şi majorarea TVA care a dus la creşterea preţului la alimente în ultimul an, un nou val de scumpiri ne va lovi. De data asta cauzele sunt legate de condiţiile meteo şi de lipsa de politici agricole coerente, consideră reprezentanţii Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Aceştia susţin că după ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat seceta, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional.
"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici", a declarat preşedintele FNPAR, Viorel Matei. Acesta a mai adăugat că Ministerul Agriculturii nu are politici coerente prin care să valorifice potenţialul agricol al ţării şi să evite criza alimentară.
Reprezentanţii FNPAR cer Ministerului Agriculturii, Valeriu Tabără, să elaboreze strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât "mâncarea să nu devină un lux".
"Ministrul Agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult de problemele agricultorilor", au mai spus reprezentanţii FNPAR, printr-un comunicat de presă.
Tabără a declarat de mai multe ori că nu sunt motive pentru o creştere semnificativă a preţurilor alimentelor în acest an.
"Cred că preţurile se vor menţine, inclusive la grâu, carne şi legume-fructe, pentru că preţurile la producători sunt bune", a spus Tabără în aprilie.
După criza alimentară mondială şi majorarea TVA care a dus la creşterea preţului la alimente în ultimul an, un nou val de scumpiri ne va lovi. De data asta cauzele sunt leg