Alpinistul român a reuşit să urce în acest weekend pe unul dintre cele două vârfuri pe care şi-a propus să le atingă în această primăvară. Ascensiunea a fost dificilă şi foarte obositoare, dar echipa alături de care a urcat Colibăşanu a avut noroc de vreme bună.
Horia Colibăşanu a anunţat pe site-ul său că sâmbătă a reuşit să urce pe Makalu. Este primul vârf de peste opt mii de metri pe care şi-a propus să urce în expediţia din acest an, a doua ţintă fiind un munte şi mai dificil, Lhotse (8.516 metri).
„Am reuşit să ajungem pe vârf. A fost destul de greu, dar având în vedere peisajul, acolo sus, a meritat tot efortul. Suntem foarte obosiţi. A contat mult vremea bună. Acum trebuie să ne refacem pentru următoarea ascensiune, pe Lhotse, care va fi şi mai dificilă. Probabil spre sfârşitul lunii, în funcţie de cum este şi vremea, o să începem urcarea pe Lhotse", a spus Horia Colibăşanu.
Acesta a fost însoţit pe Makalu de colegii de expediţie Peter Hamor, Jorge Egocheaga şi Martin Ramos.
A transformat o pasiune într-un palmares impresionant şi a reuşit să facă România cunoscută în toate ţările în care alpinismul este un sport naţional, la fel ca altele. Din 2004 şi până acum a urcat în premieră pe patru vârfuri de peste opt mii de metri, iar în următoarele săptămâni încearcă să urce, tot în premieră pentru România, pe vârful Lhotse (8.516 metri).
Horia Colibăşanu are 34 de ani. Este de profesie stomatolog, dar cel mai bine se simte în pielea lui atunci când este pe munte. De la expediţiile în munţii României a trecut repede la cele în Caucaz, Alpi sau Tien Shan, pentru ca acum să încerce în fiecare an să urce pe vârfuri de peste opt mii de metri. În 2004 a urcat pe vârful K2 (8.611 metri), ascensiunea fiind considerată cea mai bună performanţă a alpinismului românesc, iar succesul său din acel an fiind comparat cu un titlu de vicecampion