Investitorii in start-up-uri au inceput sa castige popularitate din ce in ce mai mare, mai ales pe plan international odata cu “buzz-ul” creat de injectarea de fonduri in companii precum Twitter, LinkedIn sau Facebook. Vezi cateva ponturi necesare pentru a putea sa incepi sa investesti si tu in start-up-uri si sa devi un adevarat angel investor.
Regula general valabila este ca, in cele mai multe cazuri, nu ar trebui sa investesti mai mult de 10% din valoarea firmei, deoarece start-up-urile pot fi riscante si imprevizibile, spune Bill Clark, CEO al Microventures, citat de Mashable. Investitiile pot varia de la cateva mii de euro pana la 250.000 euro, in cazul unor proiecte cu foarte mare potential. Sumele de bani investite tind sa scada insa in prezent, deoarece start-up-urile au nevoie de sume din ce in ce mai mici pentru a intra pe piata.
Citeste cateva ponturi despre cum sa investesti in start-up-uri.
1. Sa fii gata sa scrii cecul
Asigura-te ca ai acces rapid la capital astfel incat atunci cand descoperi un proiect promitator sa ai bani pregatiti. Nu vrei sa astepti pana cand lichidezi un stoc sau vinzi un proiect/actiuni pentru a face rost de suma de bani necesara unei investitii. De asemenea, este de evitat sa pierzi timpul start-up-ului in asteptarea fondurilor necesare dezvoltarii. Poti sa iti strici reputatia pe piata daca promiti ca vei investi si apoi te retragi sau intarzii mult – nu uita, vestile circula foarte repede in ziua de astazi.
2. Intelege riscurile
Majoritatea start-up-urilor dau gres. Atata timp cat intelegi ca investitia poate sa esueze, cel putin esti realist. Daca esti mult prea stresat cand investesti, poate ca nu este timpul potrivit pentru tine.
3. Investiti in mai multe proiecte
Avand in vedere ponderea mare a start-up-urilor care esueaza, este inteligent sa raspandesti riscul si s