Oamenii străzii din Capitală au scos primul număr al unei publicaţii în care scriu despre dramele care i-au lăsat ai nimănui. Mărturiile boschetarilor cu zvâcniri de scriitori, pictori şi prozatori sunt cuprinse patru pagini de ziar ce se distribuie gratis.
Nimic nu este mai greu decât să-ţi fie foame, frig şi să nu poţi dormi pentru că trebuie să-ţi păzeşti pătura cu care te înveleşti pe scara blocului.
Aceasta este prima grijă a oamenilor rămaşi fără un acoperiş deasupra capului. La iniţiativa Serviciului de Ajutor Mobil de Urgenţă Samusocial, boschetarii bucureşteni pot să-şi mai descarce sufletul povestind despre dramele vieţii lor în prima publicaţie scrisă de ei şi botezată „Gazeta străzii“.
„Textele reprezintă zvâcnirea artistică a câtorva oameni ajunşi în stradă care au păstrat în minte şi în suflet adevărul şi frumosul. Ziarul se distribuie gratis în reţelele Carrefour“, a declarat Monica Tăutul, reprezentant al Samusocial.
În cele patru pagini de ziar, boschetarii explică faptul că viaţa în stradă nu înseamnă libertate, ci o luptă pentru supravieţuire, pentru că singura lor avere sunt gunoaiele ce încap într-o pungă sau într-un rucsac. Îşi scriu de mână articolele, cu ştersături şi mâzgăleli. Psiholgul asociaţiei, Costel Logofetopol, duce apoi treaba până la capăt: tehnoredactează şi corectează textele jurnaliştilor.
Cei mai mulţi dintre ei au fost, la un moment dat, oameni respectabili, însă acum jena firească vizavi de condiţia umană în care au ajuns este pentru ei un mare handicap.
Caricaturistul „penal“
Călin Nicolescu este absolvent de Politehnică, iar în redacţie ocupă poziţia de caricaturist, pentru că, spune el, a „cochetat“ cu pictura ani de zile. Destrămarea familiei, în urma unui divorţ, a însemnat pentru Călin (53 de ani) şi destrămarea vieţii. „Femeia te ridică, femeia te coboară... în