Pakistanul vede în Beijing un aliat puternic şi o sursă alternativă de ajutoare, în cazul în care SUA diminuează asistenţa militară. Interesul ar putea fi reciproc, deoarece China vede şi ea Pakistanul drept o oportunitate pentru a-şi extinde influenţa în Asia.
Pakistanul face eforturi pentru a gestiona dezastrul politic reprezentat de uciderea pe teritoriul său a lui Osama bin Laden. Una dintre metode a fost de a arăta că are susţinerea Chinei, în condiţiile unei relaţii deteriorate cu SUA. Acesta pare a fi fost scopul vizitei de săptămâna trecută a premierului pakistanez, Yousuf Raza Gilani, la Beijing, după cum scrie editorialistul Adnan Khalid Rasool, de la cotidianul pakistanez „The Express Tribune".
Vizita a fost urmată de invadarea presei pakistaneze cu mesaje de propagandă pro-China şi chiar anti-SUA. „Demonstraţia unor adevărate sentimente de prietenie şi frăţie între Pakistan şi China, mai ales într-un moment când au apărut probleme în relaţia noastră cu SUA, a fost suficientă pentru a ne oferi o urmă de uşurare", scrie Faisal Zahid Malik, redactorul-şef al publicaţiei „Pakistan Observer". „A fost extraordinar să-l vedem pe premierul Wen Jiabo fiind de partea Pakistanului şi cerând SUA să respecte suveranitatea Pakistanului", continuă el. „Americanii îşi fac rău singuri", scria recent cotidianul pakistanez „The Nation". „Împing Pakistanul către China. SUA vor avea nevoie de Pakistan pentru propriile interese strategice în Afganistan", scria publicaţia.
Monedă comemorativă
În acest weekend, Pakistanul a emis o monedă comemorativă pentru a sărbători a 60-a aniversare a relaţiilor diplomatice dintre Islamabad şi Beijing. „Nu exista un mod mai bun de a sfida Washingtonul", consideră Huma Yusuf, expert în problemele Pakistanului la Centrul Woodrow Wilson, din Washington DC.
Gesturile şi declaraţiile oficiale de