Oamenii din operaţiuni - alăturare de cuvinte care descrie colocvial oamenii de afaceri care conduc businessuri generatoare de bunuri, fie ele multinaţionale sau întreprinderi mici şi mijlocii - sunt prin definiţie oameni de acţiune care muncesc 24 de ore, 7 zile din 7.
Iau decizii, intervin nemijlocit în execuţie, energizează organizaţia, generează valoare adăugată, optimizează modelul de afaceri, creează planul B şi chiar C dacă trebuie. Sunt cei care fără măcar să-şi fi dat seama au dus pe umerii lor "relansarea economică a României", sloganul de mobilizare generală din vremuri de declin economic, probabil corespondentul sloganului de mobilizare generală din vremuri de creştere economică "cred că România îşi poate propune să ajungă a şaptea putere a UE".
De aceea, mai mult ca sigur că oamenii din operaţiuni sunt primii care au încercat o satisfacţie nemăsurată, disproporţionată chiar, când au auzit că economia României a crescut cu 0,6%, pentru că au muncit foarte greu pentru asta. Se reconstruieşte în ciuda tuturor profeţiilor toxice un sentiment de încredere intern şi extern iar oamenii din operaţiuni sunt cei care merită toată recunoştinţa.
Dar poate că austeritatea ultimilor ani nici nu a fost o experienţă nefolositoare pentru oamenii din operaţiuni, dacă ne gândim la austeritate ca la o lecţie care a trebuit învăţată cu forţa de către ei.
Au învăţat să se descurce pe cont propriu, să redevină antreprenori, să se încreadă în instinctele proprii pentru a-şi dezvolta afacerile şi mai ales să nu se bazeze în niciun fel pe guvernanţi. Rămâne ca în continuare oamenii din operaţiuni să stea pragmatic pe picioarele lor, insistând pe lângă guvernanţi doar să rezolve blocajul financiar, evaziunea fiscală, munca la negru ("crime" economice care de altfel existau şi înainte de criză).
Au învăţat să folosească cu abilitate termeni de afaceri