Peste jumătate dintre tinerii europeni şi-ar dori să lucreze într-o altă ţară decât cea de provenienţă, în timp ce 73% din români ar alege un alt stat pentru a munci, arată raportul „Youth on the move", publicat de Comisia Europeană şi realizat pe baza a 30.312 de interviuri telefonice, în perioada 26-30 ianuarie, în cele 27 de state UE, precum şi în Norvegia, Islanda, Croaţia şi Turcia. În România, 1.238 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani au fost respondenţi. Studiul relevă faptul că mai mult de patru din zece tineri europeni (44%) nu au ca scop să lucreze peste hotare. Totuşi, în majoritatea statelor cuprinse în analiză, tinerii şi-ar dori să lucreze în altă ţară decât cea de provenienţă, chiar şi pentru o perioadă limitată de timp. Respondenţii din Islanda (84%), urmaţi de cei din Suedia (76%), Bulgaria (74%), România (73%) şi Finlanda (71%), sunt cei mai predispuşi de a lucra în alt stat european. Europenii care îşi doresc contrariul în cea mai mare proporţie sunt cei din Turcia, Italia, Olanda şi Belgia.
Mai mult, raportul subliniază faptul că tinerii sunt dornici de a-şi deschide propria afacere. Spiritul antreprenorial este resimţit la 43% dintre europenii cu vârste de până în 35 de ani. Trei din patru bulgari şi-ar dori să-şi deschidă o afacere în viitor, fără a ţine cont de riscuri, finanţe sau dificultăţile desfăşurării unei astfel de acţiuni. Alte ţări cu o pondere semnificativă a tinerilor care îşi doresc să devină patroni sunt România (61%), Polonia, Letonia şi Lituania. Europenii care se gândesc mai puţin la propria afacere sunt italienii, ungurii, danezii şi belgienii.
Studii în străinătate
Când vine vorba de a studia peste hotare, doar unul din şapte europeni respondenţi a declarat că a urmat o şcoală sau un curs peste hotare. Turcii, bulgarii, englezii şi românii sunt printre cei care aleg să-şi