Este omul care l-a transformat pe Ceausescu intr-un personaj "si tampit, si fioros" si l-a poreclit "Passe" (pe cand era redactor la Scanteia). Cunoscut mai ales ca prozator, publicist si eseist, Mircea Horia Simionescu a patruns si in lumea poeziei, intr-o perioada cand era "stingher, anemic, nemancat, prost imbracat, cam corijent la cateva materii la scoala, strain in propria familie" si gasea in versuri "o evadare prosteasca, o politica de strut". HotNews.ro va ofera cateva din gandurile celebrului scriitor, prezentate la inceputul acestui an, cu ocazia evenimentului Cercul poetilor disparuti. Mircea Horia Simionescu s-a stins din viata zilele trecute.
Adolescenta si evadarea "prosteasca" in poezie
"De foarte multa vreme, cam din adolescenta, nu-mi mai gasesc locul. Starea de poezie a aparut si am degustat-o cam prin anii sfarsitului de beligeranta, '43-'45. M-am trezit impins puternic de nevoia de a impartasi simtamintele mele, care privite acum apar banale, dar sa le impartasesc cu gandul ca voi avea rasplata unei consolari", a marturisit Mircea Horia Simionescu in cadrul evenimentului Cercul poetilor aparuti, sustinut la Institutul Francez, anul acesta.
In cadrul evenimentului, scriitorul a vorbit despre volum de poezii "Versete de unica folosinta", care avea sa fie ultimul sau material publicat in timpul vietii. Mircea Horia Simionescu a facut parte din asa-numita "Scoala de la Targoviste", care a deschis drumul postmodernismului romanesc.
Asa ar trebui sa fie poezia: o tacere adanca, pentru ca dup-aceea se isca din praful stelar. Mircea Horia Simionescu"Stingher, anemic, nemancat destul de mult, prost imbracat, cam corijent la cateva materii la scoala, strain in propria familie (in familia ceva mai larga, nu imediata). Nevoia de comunicare mi-a venit sub forma expresiva a unor schite pe manseta de ziar. Am schitat ca