Perioada examenelor şi a admiterilor se apropie, iar pregătirea este bine să fie realizată din timp pentru un succes. Fie că vorbim de intrarea la facultate sau de finalizarea unui curs de dezvoltare profesională, stabilirea unor paşi pentru a consolida cunoştinţele necesare evaluării este mai mult decât necesară. Lucrurile lăsate şi îndeplinite în ultimul moment, în cele mai multe cazuri, nu fac decât să ofere dezamăgiri. Georgiana Ceauşu, masterandă la economie europeană, mărturiseşte că nu tratează foarte serios examenele din sesiuni, dar că pentru cele care au o miză mai mare are o altă atitudine. „În general, prefer să mă ocup intens în ultima zi de un examen. Îmi iau cursurile şi bibliografia de la colegi, iar noaptea dinaintea examenului este una «albă» pentru mine. De cele mai multe ori, am luat note onorabile la examene, dar asta pentru că m-a ajutat prezenţa la cursuri, de unde am avut baza", explică tânăra. „Atunci când vorbim de un examen mai important, în principiu, folosesc aceeaşi metodă, doar că aleg să facem asta în echipă. Alături de două colege, ne gândim la subiectele posibile şi încercăm să le abordăm împreună", completează Georgiana.
Site-ul NextStepU.com propune nouă sfaturi utile pentru a face activitatea de învăţare mai uşoară pentru un examen. Aplicarea acestora cresc şansele de a avea parte de o reuşită.
Sfat 1: „Nu lăsaţi pe mâine ce puteţi face astăzi"
Pregătirea pentru examene ar trebui să înceapă din timp şi nu cu o zi mai devreme de testare. Nu puteţi asimila informaţie complexă într-o singură noapte. Cel mult, puteţi să vă construiţi baza, încât să luaţi un calificativ decent. Dar, asta depinde de capacitatea fiecăruia. De preferat, este să începeţi să vă pregătiţi cu cel puţin o săptămână înainte de examen, în funcţie de complexitatea lui.
Sfat 2: Organizaţi-vă
Pentru început, fa