De anul acesta, părinţii care fac parte dintr-o asociaţie îşi pot urmări odraslele în timpul examenului de Bacalaureat. Elevii giurgiuveni nu sunt deloc încântaţi cu ideea de a se simţi supravegheaţi de părinţi în timpul probelor orale. Ei spun că prezenţa acestora i-ar face să se simtă timoraţi în faţa comisiilor.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a lansat invitaţia părinţilor să ia parte la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat de anul acesta în calitate de observatori. De asemenea, părinţii ar putea monitoriza stabilirea prin tragere la sorţi a componentelor comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor acestora, instruirea asistenţilor din centrele de examen şi verificarea sălilor de examen.
Elevii nu vor părinţii-n sală
Ca să poată participa însă ca observatori, asociaţiile de părinţi constituite conform legii şi organizaţiile nonguvernamentale care au activitate relevantă în domeniul educaţiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judeţene o solicitare scrisă, oficială, până la data de 1 iunie 2011.
Absolvenţii de clasa a XII-a nu privesc cu ochi buni ordinul ministrului şi spun că prezenţa oricărui părinte în sală i-ar putea pune într-o situaţie de nesiguranţă, ba mai mult s-ar simţi timoraţi.
Laura Spiru este elevă în clasa a XII-a la liceul teoretic “Tudor Vianu” şi spune că nu-i surâde această noutate la examenul de Bac.
“Privesc subiectiv această situaţie. Cred că ar putea influenţa într-un fel sau altul modul meu de desfăşurare. Va fi o situaţie stânjenitoare. Nu-mi pot imagina ca mama să asiste la ce spun eu. Ar fi mult mai simplu dacă în sala de examen aş fi doar eu şi profesorii din comisie fără nimeni altcineva, părinte sau elev”, a mărturisit Laura.
Aceeaşi atitudine faţă de decizia ministerului o are şi Alexandra Bălăceanu, o altă elevă.
“Părinţii nu sunt obişnu