Ploieştiul şi Bucureştiul se află în topul celor mai expuse oraşe din ţară în cazul unui cutremur de intensitate mai mare de 7 grade pe scara Richter.
Renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu a întocmit o hartă a zonelor din ţară care sunt cel mai expuse unui cutremur devastator, de mare adâncime. În fruntea topului oraşelor, unde un cutremur mare poate face ravagii, se situează Bucureştiul, dar şi Ploieştiul, care este, de altfel, situat la doar 60 de kilometri distanţă de Capitală.
În Ploieşti, peste 100 de blocuri sunt construite înainte de sesimul din 1977, cele mai multe situate în cartierele Nord (străzile Cameliei şi Nordului), Sud (străzile Mihai Eminescu şi Jianu) şi în zona de centru (Bulevardul Independenţei, Centrul Civic latura Vest). Acestea riscă să fie puse la pământ de primul cutremur cu o intensitate de peste 7 grade pe scara Richter.
În cursul acestei săptămâni, pământul s-a zdruncinat din nou. Seismul cu intensitatea de peste 3 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 14 kilometri, epicentrul fiind localizat la 7 kilometri de Câmpina şi 37 de kilometri de Ploieşti. În topul „ghinionistelor", din punct de vedere seismic, se află şi partea de sud Moldovei, dar şi judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Braşov sau Covasna. Potrivit specialiştilor, cutremurele de suprafaţă predomină în partea de nord-vest a României, iar cele mai uşoare, de adâncime, se resimt în centrul ţării.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!