Consilierii generali au modificat ieri atât data referendumului pentru Legea Capitalei, cât şi întrebările ce vor fi puse populaţiei. Din cele şapte iniţiale au rămas doar două. Cele două întrebări propuse de PDL şi adoptate sunt considerate de către primarul general „tendenţioase“, iar consilierii din Opoziţie spun că sunt ilogice.
La 26 iunie, bucureştenii sunt chemaţi la vot pentru a răspunde cu „da" sau „nu" următoarelor două întrebări: „Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?".
La o lună şi jumătate de la vechea hotărâre de consiliu, care prevedea ca referendumul să fie la 19 iunie şi să conţină şapte întrebări, tot consilierii PDL au reuşit ieri să modifice numărul, dar şi forma acestora.
10 mii de lei pentru consultarea populaţiei
Chiar dacă timp de două săptămâni reprezentanţii partidelor politice din consiliu s-au întrunit la sediul primăriei şi au purtat negocieri asupra referendumului, ieri, în şedinţa de îndată, aceştia au avut propuneri diferite. USL propusese ca pe buletinele de vot să se afle întrebările: „Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?; Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?"
Varianta PDL-ului a fost adoptată cu 26 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 3 abţineri. Cu acelaşi număr de voturi, însă în direcţii diferite, a fost respinsă varianta propusă de USL, motiv pentru care consilierii PNL şi cei de la PSD au părăsit şedinţa de consiliu înainte de a se vota bugetul alocat organizării referendumului, de 10 mii de lei.
Imediat după ieşirea din sală, Robert Niţu, liderul grupului PNL din consiliu, şi-a motivat gestul: „Prima întrebare se contrazice cu cea