Foto: Bogdan Iuraşcu / Jurnalul Naţional După mai bine de o lună de la hotărârea de consiliu privind referendumul Capitalei, au fost aprobate în aceasta dupa-amiaza cele două întrebări la care vor trebui să răspundă bucureştenii. Astfel, pe 26 iunie, locuitorii Capitalei vor fi întrebaţi : Vă doriţi o Capitală cu 7 administraţii, controlată de 217 consilieri aleşi pe listă de partid?; Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?
Cele două întrebări au fost votate de 26 de consilieri, 21 s-au opus, şi 3 s-au abţinut. Practic şi de această dată referendumul a trecut cu amendamentele grupului PDL. Asta după ce, tocmai reprezentanţii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au refuzat de două ori să participe la şedinţa convocată de Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
"S-a impus varianta dorită de PDL. Referendumul din 26 iunie va avea 2 întrebări în loc de 7, aşa cum se decisese iniţial. Din păcate, cele două întrebări sunt formulate tendenţios. Sunt la mijlocul unui conflict politic, iar tot ce pot să fac este să ma asigur că bucureştenii îşi spun părerea’’, a declarat Oprescu la finalul şedinţei de consiliu.
Cele două întrebări, formulate de grupul PDL nu răspund la schimbarea esenţială impusă de noua Lege a Capitalei şi anume aceea privind alegerea primarilor de sector. Astfel, tot ce ar fi trebuit să elucideze acest referendum este problema primarilor de sector: mai vor bucureştenii să îşi aleagă primarul de sector sau doresc să fie aleşi de către consilierii generali ? Două întrebări simple s-au transformat însă în luptă politică la nivelul Capitalei. Şedinţa de consiliu a durat mai bine de două ore iar Legea Capitalei a fost dezbătută îndelung. Sorin Oprescu, edilul Bucureştiului le-a cerut consilierilor, încă dinainte începerii votului să formuleze întrebări coerente pe care oamenii să