Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu îşi dispută anual poziţia de cel mai bogat român, însă cursa dintre cei doi miliardari nu se opreşte aici. Periodic, aceştia lansează prognoze despre evoluţia pieţei imobiliare şi a economiei, în general. Câte dintre acestea s-au adeverit și cum au influențat ele piața?
Capital a suprapus prognozele imobiliare făcute de Patriciu şi Ţiriac, de la începutul crizei şi până acum, peste graficul care urmăreşte evoluţia preţului la locuinţe vechi, sectorul imobiliar cel mai sensibil la astfel de declaraţii, pentru a determina în ce măsură estimările acestora s-au reflectat în piaţă (click aici pentru a vizualiza graficul). Ieşirile publice ale celor doi şi-au găsit un răspuns pe piaţa locuinţelor, în majoritatea cazurilor. Care poate fi explicaţia? Sunt aceştia nişte analişti pertinenţi sau declaraţiile lor au influenţat deciziile proprietarilor care aveau scoase apartamente la vânzare? Părerile jucătorilor din piaţă sunt împărţite, însă nimeni nu ignoră influenţa pe care o au cei doi miliardari.
„Nu cred că piaţa apartamentelor se poate influenţa. Poţi afecta, prin declaraţii, credibilitatea unei firme, dar nu preţurile, mai ales pe o piaţă atât de imprevizibilă şi needucată. La noi, oamenii încă mai au încredere în propriul lor miros. Înclin să cred că astfel de declaraţii nu pot influenţa mai mult de 5% din persoanele cu interes în vânzare. Au făcut nişte calcule simple, care nu au cum să devieze mai mult de 5% de la realitate“, spune Radu Merică, cel care a condus afacerile lui Ion Ţiriac timp de cinci ani.
În tabăra opusă, Daniel Tudor, fostul director al diviziei imobiliare din cadrul Volksbank, susţine că tocmai volatilitatea pieţei face ca proprietarii să reacţioneze la astfel de prognoze. Lipsa de educaţie economică a vânzătorilor de apartamente vechi face piaţa foarte uşor de manipulat. „Sunt oameni