Este medaliat cu bronz la Qwan Ki Do, iar ţelul său este să devină instructor pentru acest sport. Spune că altfel s-ar pregăti degeaba. Are 17 ani şi practică Qwan Ki Do de mai bine de patru ani.
I-a plăcut mult şi a muncit la fel de mult. A ajuns la centura albă cu trei cap albaştri. În vară urmează un nou examen. Este decis să obţină al patrulea cap albastru. Următorul pas este centura neagră.
Înainte de a merge la sala de arte marţiale a practicat tenisul. „Făceam tenis de patru ani, dar nu mă simţeam prea încrezător în mine“, mărturiseşte Daniel. Nici statura firavă nu îl avantaja foarte tare.
A vrut să încerce un sport care să îl ajute şi în confruntarea cu un eventual adversar şi să îi redea încrederea de sine. A ajuns la sala de Qwan Ki Do a profesorului Paul Cojocaru. A vrut să vadă despre ce este vorba în acest sport. A intrat în sală şi... nu a mai ieşit.
Campion... de bronz
Deşi este firav la statură, Daniel s-a dovedit a fi foarte matur în gândire atunci când prima competiţie sportivă nu i-a adus un loc pe podium. „Nu m-am descurajat. Am muncit şi mai mult, iar anul acesta, la Campiontul Naţional de Juniori de la Constanţa am luat două medalii de bronz. Pentru anul viitor ţintesc medalia de aur, iar apoi campionatul mondial la Qwan Ki Do“, explică tânărul.
Teorie aplicată în practică
Daniel Şamata spune că practicarea Qwan Ki Do a avut un mare impact asupra dezvoltării sale fizice, emoţionale şi psihice. „Acest sport înseamnă multă autodisciplină. Am învăţat să analizez atent situaţia în care mă aflu şi nu să reacţionez la primul impuls. Chiar dacă tu ştii şi poţi să te aperi, atunci când eşti cu un grup trebuie să te gândeşti cum să reacţionezi astfel încât cei care te însoţesc şi nu pot să se apere să nu aibă de suferit“, explică Daniel Şamata.
Recunoaşte că până nu s-a aflat într-o astfel de situaţie, tot