Scriitorul, dramaturgul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu a încetat din viaţă în noaptea de luni spre marţi, la ora 3.30, ca urmare a unei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată, informează Spitalul Elias, unde maestrul a fost internat o lungă perioadă.
Fănuş Neagu, care a murit în noaptea de luni spre marţi, a fost cel mai talentat scriitor al generaţiei sale şi este păcat că acesta a revenit în atenţia publică abia în momentul dispariţiei sale, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), criticul Nicolae Manolescu.
"Fănuş a ieşit din atenţia critică atunci când s-a îmbolnăvit. Este nevoie de evenimente din acestea ca să apari pe prima pagină sau la TV", a spus Manolescu. "A fost unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai generaţiei sale, chiar dacă se spune că aceasta este generaţia 'expirată'. Acum devine expirată şi la propriu", a mai spus criticul.
Manolescu a povestit că, la începuturile sale scriitoriceşti, Fănuş Neagu a fost "un ştirist şi un inventiv", remarcându-se în articole pe teme sportive şi în proză scurtă, mai târziu trecând la romane.
"În general, numele lui a fost legat de un fel de inventivitate a lexicului şi de un stil specific sudicilor", a spus preşedintele USR, adăugând că, probabil, sensibilitatea scriitorului a fost formată şi de locul unde s-a născut şi a crescut, "undeva între Buzău şi Brăila, unde vine prima dată viscolul, o zonă a podgoriilor". "Vinul a avut un loc important în viaţa lui Fănuş Neagu şi în arta sa, ca şi la Sadoveanu" a spus criticul literar.
Fănuş Neagu, născut la 5 aprilie 1932, a fost internat mult timp la spitalul Elias din Capitală din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.
Fănuş Neagu, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafărul şi Amfitea