"Scriu pentru că iubesc viaţa", spunea la un moment dat Fănuş Neagu. Scriitorul, romancierul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, fiind bolnav de cancer. Născut în 1932 într-o familie de ţărani din judeţul Brăila, Fănuş Neagu a studiat la şcoala de literatură Mihai Eminescu, alături de Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu şi a devenit unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani.
Romancier, ziarist, dramaturg şi eseist, Fănuş Neagu a fost distins de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor. A debutat în 1954 cu povestirea "Duşman cu lumea", în revista "Tânărul scriitor". În acelaşi an şi-a început şi cariera de gazetar la "Scânteia Tineretului".
"Dincolo de nisipuri", în 1962, îi aduce celebritatea, iar "Îngerul a strigat" din 1968 este unul dintre cele mai bune romane ale literaturii române. Scrie nuvele, romane, teatru, în paralel cu savuroasele cronici sportive.
În 1991 reia împreună cu Valeriu Cristea, Eugen Simion şi Marin Sorescu revista "Literatorul", iar doi ani mai târziu este numit director al Teatrului Naţional din Bucureşti. Din 2001, era membru al Academiei Române. Fănuş Neagu, vinul şi prietenii
Volubil, amuzant, Fănuş Neagu deschidea cu uşurinţă uşa casei sale pentru cei care voiau să îl salute… sau să bea un pahar cu vin. De altfel, după cum spunea el "Nu există vin prost, ci numai vin bun şi foarte bun !".
Cunoscut pentru spiritul său, Fănuş Neagu reuşea să îmbine un stil plin de metafore cu un umor, luciditate şi o minte critică ieşite din comun.
Bolnav de mai mulţi ani, a suferit mult, cu discreţie, fiind ajutat de o familie devotată. În urmă cu trei ani, când în presă se răspândise zvonul că este grav bolnav, iar ziariştii începuseră să se adune în jurul spitalului în care era internat, Fănuş Neagu le-a scris gazetarilor o scrisoare foarte dură, sub numel