Managementul privat al companiilor de stat din energie va fi selectat pe baza unor liste şi a unor criterii furnizate de companii de head hunting, primele societăţi din sector urmând să aibă un astfel de management până la finalul anului 2011, a declarat directorul Direcţiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Săndulescu.
“Banca Mondială a sugerat un mod de abordare, o soluţie prin care să angajăm companii de hunting care, pe baza unor criterii profesionale clare, să furnizeze liste cu persoane indicate pentru a face parte din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat din energie”, a afirmat acesta.
Cei care au trecut printr-o poziţie de conducere la o companie de stat, dar şi la una privată spun că o firmă străină ar fi indicată pentru selecţie “Selecţia managerului trebuie făcută fără implicarea unui for de conducere. Ar fi preferabil să se realizeze de o firmă străină specializată în aşa ceva”, aşa cum a spus pentru Capital Adrian Băicuşi, fost şef Transelectrica.
Interviuri cu reprezentanţii statului
Oficialul MECMA a menţionat că reprezentanţii în board-urile companiilor de stat vor fi aleşi în urma unor interviuri cu reprezentanţii statului. “În urma interviurilor cu reprezentanţii statului, se pot stabili 5 - 7 reprezentanţi în board-urile companiilor de stat”, a spus Săndulescu.
Directorii generali ai companiilor din energie vor proveni fie din cadrul societăţilor, fie din exterior. “Tot pe criteriile stabilite se pot alege managerii companiilor. Astfel, directorul general va fi un specialist fie din companie, fie din exterior care îndeplineşte criteriile stabilite de compania de hunting”, a declarat Alexandru Săndulescu.
Totuşi, statul trebuie să aibă grijă cum allege oamenii care vor conduce aceste companii. „Modalitatea de alegere a acestor manageri trebuie să se facă transparent şi ex