Bişniţarii şi micii întreprinzători spun că pot să treacă graniţa o singură dată în 24 de ore. Persoanele care tranziteză frontiera susţin că atât vameşii români, cât şi cei ucraineni le verifică bagajele ore în şir.
Controalele riguroase ale bagajelor bişniţarilor presupun un timp mai îndelungat pentru a se permite accesul în ţară, iar acest lucru îi disperă pe cei care sunt doar simpli turişti şi stau cu orele la punctul de trecere al frontierei. „Vin din Polonia şi am aşteptat aproape zece ore să intru în ţară deşi aveam portbagajul gol. Pe lângă timpul pierdut, am fost nevoit să suport şi nesimţirea vameşilor care ridică indiferenţi din umeri aşteptând să le dai, după cum impune tradiţia, câte 15–20 de grivne“, spune Cătălin Lucaci, profesor.
Micii intreprinzători se plâng că de când s-au înăsprit controalele la vamă, în urma arestărilor din februarie, câştigurile le-au scăzut. „Ne dau voie să trecem cu marfă în valoare de maxim 200 de dolari. Înainte reuşeam să facem două sau trei drumuri pe zi şi câştigam în jur de una, două sute de lei pe zi“, spune Valeriu Mikhailyuk, comerciant. Acesta este convins că ar exista un acord tacit între vameşii români şi ucraineni să nu permită mai mult de o trecere a frontierei într-o zi.
„Mie mi-au rupt căptuşeala de la poşetă“
„Noi nu avem niciun fel de restricţie în ceea ce priveşte numărul de ieşiri şi intrări zilnice din ţară al unei persoane“, a precizat Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Unele turiste s-au plâns de comportamentul vameşilor din ţara vecină. „Nu le pasă de nimic, nu există decenţă. Te bagă într-o cameră şi te pipăie peste tot. Mie mi-au rupt şi căptuşeala de la poşetă“, a spus Dorina Mihoc, turistă. Comisarul Ilie Poroch Seriţan a declarat că îi este imposibil să dea detalii despre comportamentul vameşil