Tânăra s-a documentat temeinic înainte să aleagă metoda prin care să-şi curme zilele. La noi, 25% dintre adolescenţi au gânduri de suicid şi unul din zece are o tentativă.
Dezamăgiri în dragoste, eşecul şcolar, depresia psihotică, atmosfera violentă din familie sau substanţele "spice" sunt principalele cauze pentru care tinerii din ziua de azi au tentative de suicid. În România, nu se poate vorbi de sinucideri colective, cum au fost cazuri în rândul unor secte din Occident. Cel mult de sinucideri "forţate" de singurul curent care are ca laitmotiv depresia: "Emo".
Raluca Drăguşin, liceeana din Gorj care s-a sinucis acum cinci zile, şi-a planificat temeinic lugubrul plan. Tânăra tocmai ce terminase de citit un roman ale cărui personaje alcătuiau o familie de sinucigaşi: "Magazinul de sinucideri". Psihiatrul Gabriel Diaconu, specializat în sinucideri, spune că metoda aleasă de Raluca nu este specifică României şi că este extrem de frecventă în rândul femeilor din China rurală.
Frumuşică şi elevă de nota 10
Înainte de a pleca de acasă, Raluca Drăguşin le-a spus părinţilor că merge la o colegă să facă un referat pentru şcoală. În capul ei era deja coaptă ideea că vrea să-şi pună capăt zilelor. Seara, în jurul orei 22.00, cu ochii în lacrimi, la uşa părinţilor a venit colega Ralucăi să le spună că primise un mesaj pe mobil cum că planurile ei de sinucidere se vor împlini cât de curând. Până atunci nimic nu lăsase să se întrevadă gândurile ei morbide. Era frumuşică, o elevă eminentă şi tocmai ce primise o bursă la faimoasa universitate britanică Cambridge. Fata era de loc dintr-unul din cele mai sărace sate gorjene: Stoina. Patru zile mai târziu, cadavrul Ralucăi a fost zărit, de doi trecători, plutind în apele tulburi ale Jiului. Lucrătorii ISU Gorj au recuperat corpul fetei. Rucsacul pe care şi-l atârnase de gât era burd