În cele aproape trei decenii de muncă „la catedră”, prin mâinile profesoarei Mariana Iliescu au trecut generaţii întregi de copii. Pe fiecare în parte i-a iniţiat în tainele muzicii, cu precădere în cele ale oboiului şi clarinetului.
„Nu le mai ştiu numărul, însă mă bucur că am reuşit să le insuflu dragostea pentru notele muzicale” afirmă directoarea Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis”.
Susţine că a împrumutat de la unul dintre profesorii săi o frază pe care o transmite elevilor. „Profesorul Radu Chişu de la conservator ne spunea de fiecare dată că instrumentul este prietenul nostru cel mai bun. El nu te poate trăda niciodată, însă tu o poţi face atunci când nu studiezi”.
"Peregrin" prin toată ţara
Viaţa a purtat-o în mai multe locuri din ţară. S-a născut în Bucovina din părinţi cu origini teleormănene. S-a mutat la Giurgiu împreună cu familia pe când avea 2 ani, iar la 14 lua drumul Piteştiului pentru a urma liceul de muzică.
A urmat facultatea la Bucureşti, apoi detaşări la Satu Mare şi Ploieşti pentru ca în 1984 să se „aşeze” definitiv la Giurgiu.
„Din fiecare loc prin care am trecut, am împrumutat câte ceva. Poate că acesta este şi unul dintre motivele pentru care îmi place să călătoresc” susţine Mariana Iliescu.
Primul contact cu muzica l-a avut în şcoala generală, atunci când a fost selectată să interpreteze un cântec la radio. „În familie există o verişoară a mamei, Stana Bunea, care a studiat harpa şi a fosdt solistă de operetă. Îmi doream să ajung ca ea”.
Directorul Şcolii de Muzică, Radu Calotă, a fost cel care i-a sugerat tinerei să se înscrie la flaut, însă destinul i-a pregătit altceva.
„Am ajuns la Şcoala de Muzică însă m-am întâlnit cu un alt profesor care m-a întrebat dacă nu vreau să mă înscriu la oboi. Nici măcar nu ştiam cum arată un oboi însă curiozitatea m-a făcut să accept. N