Specialişti de la Spitalul de Boli Infecţioase susţin că tânărul tratat de TBC, care a decedat, ar fi avut de fapt pneumonie stafilococică. Medicii spun că această afecţiune poate fi tratată cu succes.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au dezbătut intens cazul lui Sorin Ovidiu Frăţilă, tânărul de 31 de ani care a decedat după ce mai mult de lună a fost internat şi tratat de tuberculoză la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş". Specialiştii în pneumologie ne-au spus azi dimineaţă că au analizat minuţios problemele de sănătate cu care tânărul s-a prezentat la spital şi evoluţia stării acestuia, pe toată durata internării. Pe baza rezultatelor analizelor la sânge, a radiografiilor şi a simptomelor bolnavului, medicii au ajuns la concluzia că Sorin Ovidiu avea infecţie cu stafilococ, nu tuberculoză.
"Din datele pe care le avem, pacientul avea pneumonie cu stafilococ"
Doctorii şi-au prezentat argumentele sub protecţia anonimatului, după ce în ultimele zile au primit indicaţii să nu dea declaraţii presei. "Din toate datele pe care le avem, pacientul avea pneumonie cu stafilococ, în fază iniţială a avut reacţie pleurală iar apoi a invadat tot ţesutul pulmonar. Numai stafilococul are diseminare bronhogenă, adică se împrăştie în ţesut, e sensibil la rifampicină (medicament folosit în tratamentul tuberculozei- n.r.) şi e agresiv, elemente pe care le regăsim în cazul pacientului Sorin Ovidiu Frăţilă", ne-a spus în urmă cu câteva minute un specialist în pneumologie, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase. Acesta a precizat că nu era posibil ca Sorin să fi avut TBC "pentru că bacilul Koch (bacterie care cauzează tuberculoza - n.r.) se găseşte în ţesuturi, nu în lichide, nu în lichidul pleural. Mai mult, pacientul a făcut febră sub tratament, iar în cazul antituberculostaticelor (tratamentul împotriva tuberculozei - n.r.), dacă un pacient suf