Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în primele trei luni ale anului cât în tot anul trecut, această energie fiind suficientă pentru iluminatul unui oraş cu 100.000 de locuitori timp de un an de zile.
Pentru prima dată în rapoartele lunare realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) energia eoliană îşi face loc între cea nucleară, termo sau hidro, în prima lună din 2011 ponderea acesteia în totalul producţiei fiind de 0,8%.
Explozia verde: eolienele au produs în primele trei luni din 2011 cât au făcut tot anul trecut
"La circa 650 MW instalaţi de energie eoliană, sistemul energetic naţional funcţionează normal datorită rezervelor suficiente (în alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibilă preluarea unor producţii din centralele eoliene de până la 3.000 MW fără restricţii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica. Producţia de energie eoliană este de 50 de ori mai mare în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
În primul trimestru din 2011, transportatorul de energie a eliberat peste 281.000 de certificate verzi în contul tot atâtor MWh de energie eoliană produşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010 când erau produşi 5.268 MWh în contul cărora Transelectrica a emis certificate verzi. Creşterea se explică prin faptul că proiectele mari, aşa cum sunt cele realizate de CEZ, Enel sau Energias de Portugal, au fost finalizate la sfârşitul anului trecut.
2011 devine astfel primul an în care energia verde ar putea juca un rol important în structura producţiei de energie din România, cu o cotă de circa 5%. În 2015, energia verde ar putea ajunge la circa 15% din tot curentul produs local.
Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în primele trei luni ale anului cât în tot anul trecut, această energie fiind sufi